Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Raffaello

Dla dziecka od 3. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
Raffaello - przepisy dla dzieci na Babyonline.pl
fot. Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Raffaello - składniki

  • 40 herbatników
  • 3 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag białej czekolady
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • szklanka wiórków kokosowych

Raffaello - sposób przygotowania

Przygotuj krem budyniowy: połowę mleka zagotuj, a drugą wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką. Powstałą mieszaninę dolej do gotującego się mleka i cały czas mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw do wystudzenia. 
Czekoladę połam na kostki. 12 odłóż do dekoracji, resztę zetrzyj na tarce.
Miękkie masło zmiksuj i dodawaj do niego partiami, ciągle miksując, ostudzoną masę. Na koniec wsyp wiórki kokosowe (nieco zostaw na posypanie wierzchu) i startą czekoladę. Wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią. Na folii ułóż warstwę herbatników 4 szt. na 3 szt. Posmaruj warstwą kremu, a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników. Znowu krem i herbatniki. Wierzch przykryj resztą kremu, posyp wiórkami i udekoruj czekoladą. Odstaw do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dziecka

Przepis, wykonanie, zdjęcie: Beata Połatyńska
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?