Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Dla dziecka od 3. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Ravioli ze szpinakiem i ricottą
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Ravioli ze szpinakiem i ricottą - składniki

 ciasto:
  • jajko
  • 10 dag mrożonego, siekanego szpinaku
  • 30 dag mąki pszennej
  • sól
na farsz:
  • 25 dag serka ricotta
  • 15 dag startego parmezanu
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz
na okrasę:
  • kilka suszonych pomidorów i kaparów w oliwie

Ravioli ze szpinakiem i ricottą - sposób przygotowania

Szpinak rozmroź i zmiksuj z odrobiną wody. Z mąki, jajka, szczypty soli i zmiksowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem.
Ricottę wymieszaj z parmezanem, dodaj posiekane listki bazylii. Dopraw, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Obie cienko rozwałkuj.
Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na cieście w równych odstępach. Przykryj drugą połową ciasta.
Miejsca, w których nie było farszu, dociśnij brzegiem dłoni, tak by oba płaty dobrze się skleiły. Wykrój radełkiem kwadratowe ravioli.
Gotuj je w osolonej wodzie ok. 4 minut.

Zobacz więcej przepisów na kluski dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?