Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Razowe roladki z truskawkami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Razowe roladki z truskawkami
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Razowe roladki z truskawkami - składniki

  • 25 dag mąki żytniej razowej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 kg sporych truskawek
  • masło i bułka tarta do formy
na sos:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml słodkiej śmietanki

Razowe roladki z truskawkami - sposób przygotowania

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleka, wody, jajek, 2 łyżek oleju i szczypty soli rozmieszaj ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.
Na szerokiej patelni usmaż dość grube naleśniki. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Naleśniki luźno pozwijaj, następnie pokrój każdy na 4 i układaj pionowo w formie.
Umyte truskawki oczyść z szypułek, pokrój na ćwiartki i powtykaj po jednej, dwie, w środek każdej naleśnikowej roladki.
Jajka roztrzep ze śmietanką i cukrem. Zalej naleśniki. Zapiekankę przykryj aluminiową formą. Zapiekaj w piekarniku ok.30 minut w temp. 180 st C. Po 15 minutach zdejmij folię. Deser posyp cukrem.

Zobacz więcej przepisów na desery dla dzieci


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?