Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ricotta z bazyliowym pesto

Dla dziecka od 3. roku życia

do 20 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Ricotta z bazyliowym pesto
fot. materiały prasowe

Ricotta z bazyliowym pesto - składniki

  • 250 g świeżego sera ricotta
  • 4 łyżki pesto
  • 2 pory
  • 3 ziemniaki
  •  20 czarnych oliwek
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek extra virgin

Ricotta z bazyliowym pesto - sposób przygotowania

Obierz i ugotuj ziemniaki. Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojonego w krążki pora i dodaj pół szklanki wody. Posól i duś ok. 10 minut. Zmieszaj świeżą ricottę z pesto. Dopraw do smaku. Napełnij 4 miseczki masą z ricotty i wstaw je do lodówki do ochłodzenia. Na 4 talerze wyłóż porcję pokrojonych ziemniaków, duszonego pora i czarnych oliwek. Dodaj kopczyki z serka ricotta i udekoruj kroplami oliwy z oliwek i  świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz więcej przepisów na nabiałowe przekąski


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Index Food
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Kinia1103
Kinia1103 | 2016-07-01 09:46 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Z tego co wyczytałam, bazylia jest jednym z ziół, które w 100% jest szkodliwe w ciąży, powoduje bowiem skurcze macicy. Nie mówię tu o dosypaniu odrobiny dla aromatu, ale napary i takie rzeczy jak pesto czy sos bazyliowy (tak mi się wydaje), że powinno się ograniczyć....

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?