Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami - składniki

  • 20 dag ryżu arborio
  • garść dzikiego ryżu
  • 1/2 szkl. bulionu grzybowego
  • 20 dag świeżych małych kurek
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz

Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami - sposób przygotowania

Grzyby oczyścić. Cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy (od pomidorów) i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać grzyby oraz pomidory i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Następnie wsypać ryż, przesmażyć 3 minuty, wlać bulion grzybowy. Gdy odparuje, dodawać po łyżce wazowej gorącego bulionu (za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż). Danie będzie gotowe po 20 minutach, gdy ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić sola, pieprzem i parmezanem. Można przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz więcej przepisów na dania z ryżem dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?