Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - przepisy dla dzieci na babyonline.pl
fot. Fotolia

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - składniki

  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g cukru,
  • 4 jabłka, 
  • łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • ćwierć łyżeczki cynamonu,
  • konfitury

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem - sposób przygotowania

Ryż wrzuć do wrzącej wody z łyżką masła (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Możesz również ugotować po prostu dwie torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.

Zobacz inne przepis na deser z jabłkami
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?