Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sałatka Słoneczna Italia jesienną porą

Dla dziecka od 3. roku życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
sałatka Słoneczna Italia
fot. materiały prasowe

Sałatka Słoneczna Italia jesienną porą - składniki

  • 2 garści rukoli
  • 1/3 szklanki makaronu
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 120 g mini mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni

Dressing:

  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka Słoneczna Italia jesienną porą - sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej). Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.

Zobacz więcej przepisów na sałatki



źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy PONTI, producenta suszonych pomidorów w oleju
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?