Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sałatka z ryżu i warzyw

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Sałatka z ryżu i warzyw
fot. Fotolia

Sałatka z ryżu i warzyw - składniki

  • 75 g ryżu
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 jajo na twardo
  • 2 pomidory
  • 2 lub 3 liście zielonej sałaty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • sól

Sałatka z ryżu i warzyw - sposób przygotowania

Pokrój fasolkę szparagową w cienkie paseczki. Gotuj 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie. Kukurydzę odcedź. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, trzymaj na ogniu przez 20 minut. Wszystkie składniki odstaw do ostygnięcia. Potem włóż do salaterki, dodaj drobno pokrojone pomidory i paski zielonej sałaty. Wymieszaj. Przygotuj sos: rozgnieć czosnek i połącz go z sokiem z cytryny i oliwą. Wymieszaj. Sosem polej sałatkę, posyp po wierzchu tartym jajem na twardo.

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

Sałatka z ryżu i warzyw - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?