Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Dla dziecka od 3. roku życia

do 180 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
sernik na zimno
fot. materiały prasowe

Sernik na zimno z serkiem mascarpone - składniki

  • serek mascarpone
  • śmietana 36%
  • masło
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • ciasteczka owsiane
  • galaretka malinowa
  • migdały
  • żelatyna
  • woda
  • cukier                                                                         

Sernik na zimno z serkiem mascarpone - sposób przygotowania

Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane
i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. pół godziny, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3 godziny.
W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody
i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki OSM Piątnica, producenta serka Piątuś
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?