Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sernik wielkanocny

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(3)
separator
Sernik
fot. Fotolia

Sernik wielkanocny - składniki

Ciasto na spód:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki śmietany
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe

Sernik wielkanocny - sposób przygotowania

Jak przygotować spód sernika?

Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj miękkie masło i razem posiekaj nożem. Dodaj cukier, jajko, śmietanę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszaj. Gdy składniki dobrze się połączą, szybko zagnieć kruche ciasto i na około pół godziny włóż do zamrażalnika. Po wyjęciu, rozwałkuj i rozłóż w przygotowanej formie. 

Jak przygotować masę serową?

Żółtka połącz z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, a następnie - wolno miksując - powoli dodawaj biały ser. Na koniec cały czas mieszając dodaj budynie rozprowadzone w zimnym mleku. Tak przygotowaną masę serową wylej na ciasto w formie i piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym 
do 180 st. C. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na serniki dla dziecka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Alexandra Sob.
Alexandra Sob. | 2016-03-19 19:12 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Wykorzystałam ten przepis. Sernik wyszedł pyszny. Sądzę że także dzieciom posmakuje.Sama oczekuje dzieciątka.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?