Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Sernik z piernikami, czyli sernikopiernik

Dla dziecka od 2. roku życia

do 120 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Sernik z piernikami, czyli sernikopiernik - przepisy na sernik na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe lambertz.com

Sernik z piernikami, czyli sernikopiernik - składniki

Masa serowa:
  • 1 kg gotowego twarogu sernikowego lub twarogu 3-krotnie zmielonego
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżki budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 300 g (1,5 opakowania ) pierniczków w czekoladzie z nadzieniem
Spód sernika:
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 2 duże łyżki masła orzechowego lub 2 duże łyżki masła zwykłego 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa:
  • 1,5 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka masła
Do dekoracji:
  • płatki migdałowe
  • orzechy laskowe
  • pierniczki w czekoladzie 

Sernik z piernikami, czyli sernikopiernik - sposób przygotowania

Owsiane ciasteczka drobno pokrusz i połącz z roztopionym masłem oraz z cynamonem. Dobrze wymieszaj i ugnieć równą warstwą na dnie tortownicy (24 cm). Tortownicę wstaw do lodówki.  Następnie przemielony ser utrzyj z cukrem, aromatem wanilii i budyniem na jednolita masę. Po przygotowaniu jednolitej serowej masy dodaj do niej po jednym jajku, każdorazowo miksując je z masą. Wyjmij z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem z kruszonych ciastek i nałóż do niej połowę serowej masy. Masę gęsto przykryj nadziewanymi pierniczkami i ponownie przykryj je pozostałą masą sernikową.

Tortownicę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160-165 stopni przez ok 75 minut.  Upieczony sernik pozostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto oblej ciepłą, lejącą się czekoladową polewą. Wykorzystaj do tego gotową polewę dostępną w sklepach lub przygotuj własną, topiąc czekoladę połączoną z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Oblany czekoladą sernik dekorujemy piernikami precelkami oraz płatkami migdałowymi i orzechami laskowymi. Smacznego!

Porada
Sernik będzie delikatniejszy i wilgotniejszy jeżeli podczas pieczenia na dnie piekarnika umieści się naczynie z wodą. Do przekładania sernika należy użyć pierniczków nadziewanych w czekoladzie, można wybrać dowolny, ulubiony smak nadzienia – truskawkowy, porzeczkowy, śliwkowy. Do dekoracji ciasta można wybrać dowolne dodatki, jednak należy układać je na świeżo oblanym ciepłą czekoladą cieście, aby dekoracje utrzymały się na miejscu. 

Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka

Źródło: lambertz.com 
 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?