Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Smażone pierożki wegetariańskie

Dla dziecka od 3. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Smażone wegetariańskie pierożki - przepisy dla dziecka na Babyonline.pl
fot. Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Smażone pierożki wegetariańskie - składniki

Na ciasto: 
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli 
  • woda
Na farsz: 
  • 5 dag zielonego groszku
  • 1/2 małej czerwonej papryki 
  • kilka plasterków cukini
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 l oleju
  • sól, pieprz

Smażone pierożki wegetariańskie - sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wody, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowuj je i wycinaj koła o średnicy około 13 cm. Każde koło przekrój na pół.
Na farsz pokrój w drobną kostkę: paprykę, cukinię i cebulkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj po kolei wszystkie składniki, łącznie z groszkiem. Podsmaż, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Wycięte półkola ciasta formuj w rożki (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewaj do pełna farszem. Na koniec zlepiaj dokładnie pierożki na górze. 
Smaż około 5-10 minut w gorącym oleju, aż ładnie się zezłocą.

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dziecka

Przepis, stylizacja potrawy i zdjęcie: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Smażone pierożki wegetariańskie - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?