Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szarlotka przesypywana

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 90 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
Szarlotka przesypywana
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Szarlotka przesypywana - składniki

  • ok. 1,5 kg winnych jabłek
  • cytryna
  • mielony cynamon
  • 20 dag  mąki
  • 25 dag kaszy manny
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag schłodzonego masła
  • masło i tarta bułka do formy

Szarlotka przesypywana - sposób przygotowania

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczach. Skrop sokiem z cytryny, dopraw cynamonem.
Mąkę wymieszaj z kaszą, cukrem pudrem i wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
Prostokątną formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Wsyp do niej 1/3 sypkich składników. Przykryj połową startych jabłek, połową sypkich składników, pozostałymi jabłkami i resztą sypkich składników.
Wierzch posyp wiórkami masła. Piecz  50 min w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłą oprósz cukrem pudrem i cynamonem.

Zobacz więcej przepisów z jabłkami


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?