Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szparagi z piersią kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni

Dla dziecka od 2. roku życia

do 35 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Szparagi z piersią kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni - przepisy na Babyonlinepl.jpg
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Szparagi z piersią kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni - składniki

(4 porcje)
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szklanka listków rukoli
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz 

Szparagi z piersią kurczaka z aromatycznym sosem z rukoli i pestek dyni - sposób przygotowania

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie przekrój na 4 ładne, równe filety. Olej wymieszaj w misce z curry, mieloną słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu. Do marynaty włóż mięso. Odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.
Rukolę opłucz, osącz na sicie. Razem z obranym czosnkiem, uprażonymi pestkami dyni oraz oliwą włóż do blendera i zmiksuj na jednolity sos. Dopraw do smaku solą oraz szczyptą pieprzu. 
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj 8 min w osolonym wrzątku. W tym czasie rozgrzej patelnię i usmaż mięso na złoty kolor. Szparagi osącz, ułóż na talerzach razem z mięsem, polej sosem. 

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?