Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szparagi z polędwiczkami

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Szparagi z polędwiczkami - przepisy dla dzieci na Babyonlinepl.jpg
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Szparagi z polędwiczkami - składniki

  • 2 duże polędwiczki wieprzowe  
  • po pęczku oczyszczonych zielonych i białych szparagów  
Sos pomarańczowy:  
  •  pomarańcza  
  •  3 łyżki białego wina  
  •  3 żółtka  
  •  3 łyżki masła klarowanego  
  •  sól
  •  biały i czarny pieprz  
  •  szczypta cukru  
  •  olej do smażenia

Szparagi z polędwiczkami - sposób przygotowania

Polędwiczki przekrój na pół, natrzyj solą i czarnym pieprzem. Zrumień na oleju, włóż do formy żaroodpornej i piecz w temp. 160°C przez 25 min. 
Pozbawione końców szparagi gotuj 10 minut w osolonej i osłodzonej wodzie.
Żółtka wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem. Wsyp szczyptę soli, białego pieprzu i cukru. Masło rozpuść w rondelku. Wlej żółtka z sokiem. Ogrzewaj mieszając trzepaczką rózgową, aż sos zgęstnieje. Polędwiczki pokrój w plastry, obłóż szparagami, polej sosem.

Rada: Sosu nie wolno zagotować, bo się zwarzy. Należy podgrzewać go na małym ogniu.

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?