Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szparagi z serem gouda i prażonymi migdałami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 20 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
fot. materiały prasowe

Szparagi z serem gouda i prażonymi migdałami - składniki

  • 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
  • 30g płatków migdałów
  • 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego gouda
  • 1 natka pietruszki
  • ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku

Szparagi z serem gouda i prażonymi migdałami - sposób przygotowania

Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki.  Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.

Zobacz więcej przepisów na dania dla dziecka ze szparagami


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych MSM Mońki
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?