Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Szparagi z tagliatelle

do 30 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Szparagi z tagliatelle - przepisy dla dziecka na Babyonlinepl.jpg
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska

Szparagi z tagliatelle - składniki

  • 50 dag makaronu tagliatelle  
  • pęczek zielonych szparagów
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka świeżego oregano  
  • 3 posiekane ząbki czosnku  
  • 3 łyżki klarowanego masła  
  • 5 łyżek oliwy  
  • sól
  • pieprz  
  • szczypta mielonego chili 

Szparagi z tagliatelle - sposób przygotowania

Opłucz pomidorki i przekrój je na pół.  Posiekaj oregano. Obierz szparagi, oderwij końce. Szaragi pokrój na kawałki o długości 3-4 cm.
Makaron ugotuj al dente. Osobno, w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, gotuj przez 6 minut łodygi szparagów. Następnie dodaj główki szparagów i gotuj 2 minuty.
Gdy szparagi będą się gotować, na patelni rozgrzej  masło i oliwę, przesmaż czosnek, dodaj pomidory i oregano. Smaż 30 sekund. Dodaj szparagi i makaron. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i chili. Gotowe danie rozłóż na ogrzane talerze.  
Rada: Danie można posypać wiórkami parmezanu lub innego twardego sera.

Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami

Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?