Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Tartaletki z jeżynami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
tartaletki z jeżynami - przepisy dla dziecka na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe Hortex

Tartaletki z jeżynami - składniki

Spód:
  • 100 g łuskanych pistacji
  • 100 g mąki pszennej 
  • 75 g masła 
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki wody
Krem:
  • jeżyny (mogą być mrożone) – 1 opakowanie
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki min. 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii

Tartaletki z jeżynami - sposób przygotowania

Pistacje zmiksuj, po czym wymieszaj z mąką, cukrem, posiekanym masłem i wszystko zagnieć, dodając stopniowo 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. 
W tym czasie 8 mniejszych lub 4 większe foremki na tartaletki wysmaruj masłem i odstaw.
Następnie przygotuj krem. Śmietankę lekko podgrzej z ziarenkami wanilii i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz ze śmietanką, wszystko delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
Ciasto podziel na równe części, rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki foremek. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. 
Upieczone ciasteczka ostudź. Do tartaletek wyłóż krem i przykryj go równomiernie rozmrożonymi owocami. Ciastka możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem lub posiekanymi pistacjami.

Polecamy: Galaretka z jeżyn

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Hortex
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?