Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Tarta odwracana z jabłkami i cytryną

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 50 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Tarta odwracana z jabłkami i cytryną
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Tarta odwracana z jabłkami i cytryną - składniki

ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli 
  • łyżka śmietany
nadzienie:
  • cytryna
  • 1 kg winnych jabłek
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru

Tarta odwracana z jabłkami i cytryną - sposób przygotowania

Do mąki dodaj pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Posiekaj, rozkrusz w palcach, dodaj cukier puder, żółtko, sól i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, schłodź.
Cytrynę dokładnie wyszoruj, zdejmij z jej skóry cienkie wiórki - paseczki.
Jabłka obierz, poprzekrawaj na dwie lub cztery części, usuń gniazdka nasienne. Skrop je sokiem z cytryny.
Na patelni z masłem przesmaż cukier. Dodaj pokrojone jabłka, smaż ok. 7 minut, co jakiś czas je obracając. Dodaj połowę skórki z cytryny, smaż jeszcze minutę.
Jabłka przełóż do niedużej formy na tartę, tak by do siebie przylegały. Przykryj rozwałkowanym ciastem, boki zawiń do środka. Piecz ok. 25 min w temp. 200 st. C. Przykryj talerzem, odwróć, posyp paskami skórki z cytryny.

Zobacz więcej przepisów z jabłkami dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?