Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Tarta z orzechami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Tarta z orzechami
fot. materiały prasowe

Tarta z orzechami - składniki

Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
Masa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 10 dag orzechów pekan (albo włoskie/laskowe)

Tarta z orzechami - sposób przygotowania

Mąkę przesiać z kakao. Posiekać z masłem, dodać cukier puder i jajko, zagnieść ciasto, schłodzić.
Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy na tartę. Piec 15 min w 190°C, wystudzić. Czekoladę rozpuścić z kremówką na parze. Przestudzić, ubić. Połączyć z żółtkami, zmielonymi migdałami i pianą z białek. Masę wyłożyć na ciasto. Udekorować orzechami. Piec ok. 30 min. w 180°C.

Zobacz więcej przepisów na dania i ciasta z czekoladą


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?