Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Torcik maślany z truskawkami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Torcik maślany z truskawkami
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Torcik maślany z truskawkami - składniki

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem:
  • 20 dag masła
  • 25 dag mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 opak. usztywniacza do śmietany
Dodatkowo:
  • 60 dag truskawek
  • pistacje
  • 1/2 szklanki kompotu truskawkowego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Torcik maślany z truskawkami - sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Ucierając, wbić po jajku, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Foremkę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wyrównać i piec 45 minut  w temp. 180°C, do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty. Nasączyć połową kompotu wymieszaneego z 1/2 szklanki wody.
Masło na krem utrzeć na puch z cukrem. Mascarpone utrzeć z usztywniaczami. Ucierając, dodać ser małymi porcjami do masła. Połową kremu przełożyć blaty ciasta, resztą posmarować wierzch i boki.
Truskawki przekroić na pół, obłożyć boki ciasta. Resztę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. W reszcie kompotu rozpuścić żelatynę, a gdy przestygnie, posmarować pędzelkiem truskawki. Posypać posiekanymi pistacjami.

Zobacz więcej przepisów na torty dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?