Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Tort szpinakowy

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Tort szpinakowy - przepisy dla dzieci na Babyonline.pl
fot. Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Tort szpinakowy - składniki

Ciasto na naleśniki:
  • 17 dag mąki 
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 ml oleju 
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • opakowanie mrożonki szpinak w sosie śmietanowym
  • 4 jajka
  • 20 dag tartego sera żółtego
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa

Tort szpinakowy - sposób przygotowania

Z podanych składników na naleśniki przygotuj ciasto, a następnie usmaż na małej patelni naleśniki o średnicy 18-20 cm.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Szpinak rozmroź na patelni. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Wsyp 3/4 tartego sera i dokładnie wymieszaj.
Na dno małej tortownicy o średnicy 18 cm połóż dwa naleśniki. Na nie wyłóż cienką warstwę nadzienia szpinakowego i przykryj kolejnym plackiem. Znów wyłóż warstwę nadzienia i tak do wyczerpania składników, pamiętając, aby ostatni był naleśnik. Całość posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C

Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl 

Tort szpinakowy - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?