Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Tort szpinakowy

Dla dziecka od 3. roku życia

do 190 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Tort szpinakowy
fot. blog kulinarny „Zajadam Szpinak”

Tort szpinakowy - składniki

na ciasto:
  • 350 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem serowo-śmietanowy:
  • 250 ml śmietany 36-proc.
  • 400 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 3–4 łyżki cukru pudru

Tort szpinakowy - sposób przygotowania

Szpinak przełóż na sito, aby się rozmroził, a następnie odciśnij go starannie z nadmiaru wody i zblenduj na gładką masę. Jajka ubij z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. W trakcie ubijania wlej do niej cienką strużką rozpuszczone (przestudzone) masło i dodaj masę szpinakową. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do przygotowanej masy. Całość delikatnie wymieszaj i przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Ostudzone ciasto przekrój na dwie warstwy. Na dolną warstwę wyłóż krem śmietanowy. Wierzchnią warstwę pokrusz i posyp nią wierzch ciasta. Na koniec tort możesz ozdobić pestkami granatu, żurawiną lub borówkami.
Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki kremu umieść w misie miksera i ubijaj na gładki, gęsty krem. Po nałożeniu kremu tort włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Zobacz więcej przepisów na torty dla dziecka

Przepis, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: blog kulinarny "Zajadam Szpinak" 


źródło: Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?