Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
fot. materiały prasowe

Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka - składniki

Kotlet
    •    200 g kaszy jaglanej
    •    180 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
    •    35 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
    •    2 ząbki czosnku
    •    15 g masła
    •    340 g wody
    •    50 g pestek słonecznika
    •    11 łyżeczki soli                                            
    •    1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
    •    3 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
    •    15 g octu balsamicznego

Chutney z czerwonej cebuli  
    •    170 g cebuli, czerwonej, pokrojonej w ćwiartki
    •    11 łyżeczki białej gorczycy
    •    25 g masła
    •    10 g octu balsamicznego
    •    10 g czerwonego octu winnego
    •    3 łyżeczki cynamonu, mielonego
    •    40 g miodu, wielokwiatowego

Burgery
    •    5 bułek graham
    •    majonez, ilość do posmarowania bułek
    •    5 liści sałaty masłowej
    •    30 g cebuli, pokrojonej w piórka
    •    10 plastrów ogórka konserwowego lub kiszonego
    •    5 plastrów pomidora

Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka - sposób przygotowania

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Buraki pokój w niewielką kostkę, zblenduj i przełóż do innego naczynia. W blenderze rozdrobnij cebulę i czosnek, przełóż na patelnię, dodaj masło i duś przez 5 minut na małym ogniu. Dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i duś kolejne 10 minut. Dodaj wodę i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Jeśli po tym czasie w naczyniu pozostanie woda, przecedź. Dodaj rozdrobnione buraki, słonecznik, sól, pieprz, kmin rzymski i ocet, wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw. Z powstałej masy uformuj 5 kotletów o średnicy ok. 10 cm i grubości 2 centymetrów, ułóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz ok. 10 minut,po czym obróć kotlety ostrożnie na drugą stronę i piecz ponownie 10 minut. W tym czasie pokrój cebulę przeznaczoną na chutney na mniejsze cząstki i zblenduj. Przełóż do garnka, dodaj gorczycę i masło. Duś ok. 10 minut. Dodaj ocet balsamiczny, ocet winny, cynamon, miód i duś ok. 5 minut. Bułki przekrój w połowie, posmaruj majonezem, na spodzie każdej połóż sałatę, kotlet, chutney, cebulę, plaster ogórka i pomidora. Przykryj górną częścią i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Zobacz więcej przepisów na kolorowe kanapki dla dziecka


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych Thermomix
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?