Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Wegetariańskie calzone

Dla dziecka od 3. roku życia

do 70 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Wegetariańskie calzone - przepisy dla dzieci na Babyonline.pl
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Wegetariańskie calzone - składniki

(4 porcje)
Ciasto: 
  • 40 dag mąki 
  • szklanka letniej wody 
  • 3 dag drożdży 
  • łyżeczka cukru 
  • płaska łyżka soli 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 
Farsz: 
  • 2 łyżki masła 
  • 25 dag pieczarek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • łyżeczka suszonego oregano 
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej 
  • 10 dag zblanszowanych liści szpinaku 
  • 5 łyżek startego parmezanu 
  • 10 dag mozzarelli 
  • 10 dag twardej fety

Wegetariańskie calzone - sposób przygotowania

W wodzie rozpuść drożdże i cukier. Do mąki dodaj drożdże, sól, oliwę i czosnek granulowany. Zagnieć luźne ciasto, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Na łyżce masła przesmaż pokrojone w plasterki pieczarki, połowę posiekanego czosnku oraz oregano, przestudź. Na pozostałym maśle przesmaż pokrojoną w paski paprykę z resztą czosnku i odciśniętym szpinakiem. Wymieszaj z pieczarkami, parmezanem i pokrojoną mozzarellą. 
Ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich cienkie placki. Na każdy nałóż farsz, zlep brzegi, formując pieróg. Ułóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz 25 min w temp. 250 st. C. 

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dzieci

Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Wegetariańskie calzone - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?