Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zakwas z mąki pszennej razowej

Dla dziecka od 3. roku życia

do 600 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Zakwas z mąki pszennej razowej
fot. © dusiowa - Fotolia.com

Zakwas z mąki pszennej razowej - składniki

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej (2000)
  • 500-600 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku

Zakwas z mąki pszennej razowej - sposób przygotowania

Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy wodę oraz ząbki czosnku. Całość mieszamy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Zakwas mieszamy codziennie. Gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Wówczas przelewamy go do butelki i wkładamy do lodówki.
 
Źródło: materiały prasowe Mosso
 
Sprawdź inne przepisy na zupy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?