Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Zupa marchewkowa krem

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
Zupa marchewkowa krem
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Zupa marchewkowa krem - składniki

  • 2 pęczki młodej marchewki
  • ziemniak
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l. bulionu
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • mielona kolendra
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Zupa marchewkowa krem - sposób przygotowania

Marchewkę i ziemniak obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Imbir obrać, posiekać, przesmażyć na łyżce oleju. Dodać marchewkę i ziemniak, przesmażyć.
Warzywa zalać bulionem, zagotować. Dodać trochę soli i pieprzu, gotować, aż zaczną robić się miękkie. Na patelni rozgrzać pozostały olej, przesmażyć pestki.
Do marchewki dodać 2/3 pestek, zmiksować. Zupę krem ponownie podgrzać, doprawić do smaku kolendrą, solą i pieprzem. Rozlać do talerzy, do każdego włożyć łyżkę śmietany, zamieszać. Posypać pozostałymi pestkami.

Zobacz więcej przepisów z marchewką dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?