Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przepisy na dania dla dziecka - 8. miesiąc życia

| 24.01.2007, aktualizacja: 06.05.2016 | 0

Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania dla 8-miesięcznego dziecka. Proponujemy pyszne potrawy na dziecięce śniadanie, obiad i podwieczorek lub kolację. Zobacz, co pysznego możesz ugotować swojemu maluchowi!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
fot. fotolia.com

Śniadanie dla 8-miesięcznego dziecka: Jabłuszko pod pierzynką

Składniki: 
  • słodkie jabłuszko
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • pół żółtka
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml mleka modyfikowanego następnego przygotowanego zgodnie z recepturą na opakowaniu
Jabłko umyj i po usunięciu łyżeczką gniazda nasiennego upiecz w piekarniku lub uduś pod przykryciem w odrobinie wody. Pół żółtka rozmieszaj z cukrem, mąką oraz łyżką mleka (modyfikowanego) i mieszając, powoli wlewaj do przygotowanego wcześniej w małym rondelku mleka. Zagotuj sos i mieszaj go, aż przestygnie. Następnie polej nim jabłko. Letni jeszcze deser podawaj dziecku łyżeczką (tylko miąższ, bez skórki).

Porcja dla dziecka = 1 średnie jabłko

Obiad dla 8-miesięcznego dziecka: Buraczkowa papka z wołowiną

Składniki:
  • 1/2 małego buraka,
  • 1/2 średniego ziemniaka,
  • łyżeczka świeżego masła,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 20 g surowej młodej wołowiny.
Buraczka umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając go ze skórki. Ziemniaka umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Wyjmij mięso i drobno posiekaj. Buraka ostudź pod zimną wodą, obierz, połowę pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę. Zanim podasz dziecku, sprawdź, czy nie jest zbyt gorąca.

Porcja dla dziecka = 150 g + 10 g gotowanego mięsa


Podwieczorek dla 8-miesięcznego dziecka: Lane kluseczki na mleku

Składniki:
  • 5 miarek mleka następnego w proszku,
  • 150 ml wody, dla niemowląt,
  • żółtko,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej.
Wymieszaj żółtko, mąkę i łyżeczkę zimnej wody na jednolitą masę. Zagotuj części wody i wlewaj do niej bardzo cienkim strumieniem płynne ciasto. Kluseczki powinny być miękkie, najlepiej wielkości kaszy perłowej. Do pozostałej porcji wody (powinna być przegotowana) dodaj proszek mleczny. Wlej mleko do ugotowanych kluseczek.

Porcja dla dziecka = 180 ml

Czytaj też: Przepisy na dania dla dziecka - 9. miesiąc życia
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?