Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przepisy dla dzieci z nadwagą

| 29.12.2006, aktualizacja: 14.08.2012 | 0

Oto garść ciekawych przepisów na smaczne dania dla dzieci z nadwagą.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
Oto garść ciekawych przepisów na smaczne dania dla dzieci z nadwagą.

Sałatka z rzodkiewek
– 1 pęczek rzodkiewek,
– 2 jabłka,
– 1 cytryna,
– 1 łagodna cebula,
– olej słonecznikowy, sól, pieprz,
– ocet estragonowy (pół łyżeczki).

Rzodkiewki umyj, pokrój w talarki. Jabłka opłucz, obierz, podziel na ósemki, a potem pokrój na plasterki, skrop cytryną i dodaj do rzodkiewek. Cebulę obierz, pokrój w kostkę (starszym dzieciom w plastry) i dodaj do pokrojonych rzodkiewek i jabłek. Przygotuj sos – dwie łyżki oleju połącz z octem estragonowym, szczyptą soli i cukru oraz łyżką wody, wymieszaj. Sosem polej surówkę, delikatnie wymieszaj dwoma widelcami. Podawaj do dań obiadowych lub kanapek.

Kalafior w sosie jogurtowo-ogórkowym
– świeży lub mrożony kalafior,
– średni świeży ogórek,
– 1/2 małej cebuli,
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
– łyżeczka posiekanego szczypiorku,
– sól, pieprz, papryka.

Kalafior opłucz, włóż do wrzącej, lekko osolonej wody. Po ugotowaniu odsącz go i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj sos: ogórek opłucz, osusz, cienko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Lekko go posól i wstaw na 20 minut do lodówki. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, pokrój bardzo drobno. Cebulę obierz z łupinki i posiekaj. Ogórek i cebulę dodaj do jogurtu, delikatnie przypraw sos szczyptą papryki, pieprzu i soli, a następnie wymieszaj. Ugotowany kalafior włóż do salaterki, polej sosem, oprósz szczypiorkiem. Doskonale smakuje z wędlinami, mięsem lub rybą na zimno oraz pieczywem.
1 porcja dla dziecka = 3-4 łyżki

Kabaczek faszerowany
– 1 kabaczek,
– 3/4 szklanki ugotowanego ryżu,
– pierś kurczaka,
– po 1/2 żółtej i czerwonej papryki,
– 5 małych pieczarek,
– 1 cebula,
– pomidor,
– sól, pieprz,
– olej.

Kabaczek umyj, przekrój wzdłuż i usuń pestki. Wydrąż i posiekaj miąższ. Kurczaka pokrój i duś w małej ilości wody do miękkości, drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj miąższ kabaczka, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz obrany ze skórki i pokrojony pomidor. Warzywa smaż ok. 10 minut, dodaj mięso kurczaka i duś jeszcze 5 minut. Połącz z ugotowanym ryżem i podgrzewaj jeszcze chwilę. Farsz dopraw solą i pieprzem. Kabaczki napełnij farszem, ułóż w wysmarowanym olejem żaroodpornym naczyniu, podlej wodą, przykryj folią aluminiową i zapiekaj ok. 20 minut.
1 porcja dla dziecka = 10-centymetrowy kawałek
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?