Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przepisy na dania dla dziecka - 10. miesiąc życia

| 24.01.2007, aktualizacja: 27.04.2016 | 0

Poznaj 3 przepisy na zdrowe dania dla 10-miesięcznego dziecka. Proponujemy pyszne potrawy na dziecięce śniadanie, obiad i podwieczorek lub kolację. Zobacz, co pysznego możesz ugotować swojemu maluchowi!

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(4)
jedzenie dla dziecka
fot. fotolia.com

Śniadanie dla 10-miesięcznego dziecka: Kisiel z żurawin

Składniki:
  • 1/2 szklanki żurawin,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki wody.

Żurawiny przebierz, opłucz, ugnieć w porcelanowym kubeczku, a potem przetrzyj przez plastikowe sitko. Część miazgi zalej wrzącą wodą, zagotuj i dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną zalej przegotowaną zimną wodą i rozmieszaj. Wlewaj powoli do wrzącego płynu ciągle mieszając. Zagotuj kisiel.
Po zestawieniu z ognia dodaj pozostałą część przecieru i wymieszaj. Gorący kisiel wlej do miseczki. Ostudź. Pyszny jest z mlekiem modyfikowanym.

Porcja dla dziecka: ok. 200 ml

Obiad dla 10-miesięcznego dziecka: Pulpeciki z kaszą manną

Składniki:

  • 1/5 małej marchwi,
  • 1/2 małego korzenia pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki,
  • 1/2 pokrojonego w kostkę selera,
  • 4 łyżeczki mielonej surowej cielęciny,
  • 2 łyżeczki kaszy manny,
  • 1/2 surowego żółtka,
  • 1/2 szklanki wody.

Umyj jajko, sparz je wrzątkiem i oddziel białko od żółtka. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, opłukaną i bardzo drobno posiekaną zieloną pietruszkę oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj okrągłe kotleciki. Warzywa umyj, obierz, opłucz. Selera pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce jarzynowej. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody. Włóż też do niej pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20–30 minut. Podaj dziecku z ziemniakami purée na drugie danie.

Porcja dla dziecka: 1–2 pulpety + 50 g warzyw

Podwieczorek lub kolacja dla 10-miesięcznego dziecka: Drożdżowa chałka

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 kostki drożdży (50 g)

Rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Następnie żółtka, roztopione masło i przesianą mąkę. Wyrób ciasto mikserem lub ręką. Podziel na dwie części, spleć w warkocz i przełóż do formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, posyp kruszonką (posiekaj 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę masła). Piecz pół godziny w 1800C.

Porcja dla dziecka: 1 kromka (ewentualnie z masłem)

Czytaj też: Przepisy na dania dla dziecka - 11. miesiąc

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?