Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przepisy dla dziecka na diecie bezglutenowej

| 03.01.2007, aktualizacja: 11.04.2011 | 0

Leczenie nadwrażliwości pokarmowej polega na eliminacji z diety chorego szkodliwego pokarmu albo jego szkodliwych składników. To ograniczenie nie oznacza, że Twój maluch będzie jadł w kółko tę samą potrawę.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Najbardziej kłopotliwa, jeśli chodzi o przygotowanie posiłków, jest dieta bezglutenowa zalecana w chorobie trzewnej glutenozależnej (celiakia), w zespole choroby glutenowrażliwej (alergia). Leczenie polega na całkowitej eliminacji z jadłospisu produktów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa (mąki, pieczywo, zwykłe makarony, płatki owsiane, kasza manna, ciastka) i zastąpieniu ich przetworami ze zbóż naturalnie bezglutenowych (ryżu, kukurydzy, gryki, prosa) oraz mączką ziemniaczaną. Dozwolone są produkty kontrolowane na zawartość glutenu oznaczone symbolem „Przekreślony kłos”. U większości pacjentów objawy nietolerancji glutenu ustępują z wiekiem. U chorych na celiakię dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez całe życie.

Ciasto biszkoptowe
(dla dzieci uczulonych na gluten)
– 4 jaja,
– 12 dag cukru,
– 8 dag mąki kukurydzianej,
– masło i grysik kukurydziany do wysmarowania formy.
Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką kukurydzianą. Utrzyj żółtka z cukrem na puch. Ubij na sztywno białka jaj. Do utartych żółtek dodaj pianę z białek i przesianą mąkę kukurydzianą. Całość lekko wymieszaj, przełóż do formy, piecz w dobrze nagrzanym piekarniku.

Chleb ze skrobi pszennej bezglutenowej
(dla dzieci uczulonych na gluten)
– 50 dag skrobi pszennej bezglutenowej,
– 4 dag drożdży,
– 1/2 łyżeczki cukru do drożdży,
– 2 szklanki mleka,
– 1 duży ziemniak gotowany przetarty przez sito,
– sól, kminek.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 4 łyżeczki skrobi, rozprowadź letnim mlekiem tak, aby powstała jednolita masa o gęstości śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do pozostałej ilości skrobi dodaj przetarty ziemniak, wyrośnięty rozczyn, sól, kminek, pozostałą ilość mleka i wyrabiaj kilka minut. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia – objętość ciasta powinna się zwiększyć dwukrotnie. Prostokątną formę wysmaruj masłem, napełnij ciastem do połowy i znowu pozostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmaruj rozmąconym jajem i piecz ok. 50 minut w średnio gorącym piekarniku. Upieczony chleb po schłodzeniu przechowuj w torebce foliowej.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?