Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przepisy dla mamy karmiącej piersią: gdy dziecko ma alergię

| 05.01.2007, aktualizacja: 15.09.2015 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
diety odchudzające
fot. Panthermedia
Jeśli twoje dziecko ma alergię, nie oznacza to wcale, że nie możesz niczego jeść lub twoja dieta ma się składać wyłącznie z ryżu, jabłka i gotowanego indyka. Wypróbuj nasze przepisy dla karmiącej mamy.

Jeśli twoje dziecko ma alergię, nie oznacza to wcale, że nie możesz niczego jeść. Wręcz przeciwnie. Co jeść, gdy karmisz piersią? Dieta karmiącej mamy musi być urozmaicona, bo tylko wtedy zapewni tobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Jednak dieta mamy karmiącej piersią alergika musi być nieco inna.
Jakie potrawy możesz jeść bez obaw? Wszystko zależy od tego, na co twoje dziecko jest uczulone.

Ciasteczka dla mamy karmiącej piersią: bez mleka

Składniki:
  • 1/2 kg płatków owsianych,
  • 1,5 margaryny,
  • 3/4 szklanki mąki (najlepiej graham),
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2-3 jajka przepiórcze,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski, wygnieć.
  2. Zrób małe placuszki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek.

Zobacz też: Dieta mamy karmiącej

Bananowiec dla mam karmiących piersią: bez glutenu

Składniki:
  • 20 dag biszkoptów bezglutenowych,
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • pół szklanki cukru,
  • żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze),
  • galaretka owocowa,
  • 3 banany,
  • kilka łyżek mleka,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:
  1. Biszkopty namocz w rozpuszczonej galaretce, ułóż w formie.
  2. Śmietanę utrzyj z cukrem i żółtkiem.
  3. Źelatynę rozpuść w odrobinie gorącego mleka.
  4. Utartą masę połącz z utartymi na tarce bananami, dodaj żelatynę i wymieszaj.
  5. Część porcji masy połóż na biszkopty, a gdy stężeje, wyłóż resztę.
 

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem dla mam karmiących piersią: bez mleka

Składniki:
  • szklanka ryżu,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 20 g cukru (lub 2 łyżki miodu),
  • 4 jabłka,
  • rodzynki,
  • ćwierć łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania
  1. Ryż wrzuć do wrzącej wody (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie.
  2. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij rodzynkami, cukrem (lub miodem) i cynamonem. Foremkę posmaruj olejem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem.
  3. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek.
  4. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na pół godziny.


Naleśniki mam karmiących piersią: bez mleka

Składniki:
  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • łyżka oleju,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania
  1. Zmiksuj składniki, odstaw ciasto na pół godziny. Usmaż naleśniki na wysmarowanej olejem patelni.
  2. Jedz z owocami lub nadzieniem warzywnym. 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?