Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przepisy na kaszki dla niemowlaka

| 21.12.2006, aktualizacja: 03.05.2016 | 0

Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Nie wymagają gotowania. Kleik czy kaszkę można dodać do zupy, papki jarzynowej, owoców i mleka modyfikowanego.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
zupki i kaszki dla niemowlaka
fot. Fotolia.com
Kleiki i kaszki dla dzieci od piątego miesiąca życia przygotowuje się z ryżu lub z kukurydzy. Są one źródłem:
  • białka roślinnego,
  • skrobi, błonnika,
  • witamin z grupy B,
  • mikroelementów.
Niektóre kaszki i kleiki dla niemowląt i małych dzieci wzbogacane są w witaminy B1, B2, żelazo, a niekiedy w wapń i fosfor.
Nie zawierają cukru (sacharozy), by dziecko nie przyzwyczajało się do słodkiego smaku.

Sprawdź, dlaczego należy ograniczać sól i cukier w diecie dziecka?

Rozpoczynamy od podawania małych porcji (1 łyżki) obserwując reakcje organizmu dziecka. Niemowlętom, które dobrze tolerują kaszki bezglutenowe można przygotowywać mieszanki z różnych zbóż. Dla starszych niemowląt i dzieci powyżej pierwszego roku produkowane są kaszki i kleiki z dodatkiem mleka (mleczne).

1. Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym

dla dzieci żywionych sztucznie od szóstego miesiąca
– mleko następne płynne 150 g (np. Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2),
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/5 szklanki wody,
– dodatkowe 50 ml wody, jako uzupełnienie wody, która wyparuje.
Kaszkę rozprowadź w zimnej wodzie i pozostaw na godzinę, aby nasiąkła. Potem gotuj ją ok. 25 minut na wolnym ogniu – uzupełniaj wodę w miarę jej parowania. Przygotuj porcję mleka jak w recepturze, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodaj przygotowane mleko, wymieszaj. Sprawdź temperaturę posiłku przed podaniem dziecku. Zamiast kaszki kukurydzianej możesz wykorzystać gotowy kleik kukurydziany przeznaczony dla niemowląt i małych dzieci.
Jedna porcja dla malucha = ok. 180 g
Uwaga! Kleik kukurydziany nie wymaga gotowania. Należy dodać go bezpośrednio do mleka przygotowanego wcześniej według przepisu podanego na opakowaniu i wymieszać.

2. Zupa jarzynowa z kaszką kukurydzianą i masłem

dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie od siódmego miesiąca
– 1/2 małej marchewki,
– 1/2 małego ziemniaka,
– 1/2 małej pietruszki,
– 1-2 różyczki mrożonych brokułów,
– łyżeczka świeżego masła,
– 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej,
– 1/2 szklanki wody.
Kaszkę kukurydzianą zalej 30 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Marchew, ziemniaka i pietruszkę starannie umyj, cienko obierz ze skórki i jeszcze raz opłucz. Brokuły opłucz zimną wodą. Wszystkie warzywa włóż do wrzącej wody, dodaj kaszkę kukurydzianą i lekko mieszając od czasu czasu, gotuj na małym ogniu około pół godziny. Po ugotowaniu zmiksuj zupę, dodaj świeże masło i jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywczą zupy można zwiększyć dodając pół świeżego żółtka. Przed wybiciem jaja ze skorupki starannie je umyj, sparz wrzątkiem przez minutę i dopiero potem oddziel białko od żółtka.
Jedna porcja dla malucha = 180 g
Uwaga! Zupę rozmieszaną z żółtkiem należy zagotować!

Zobacz 13 zasad karmienia metodą BLW

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?