Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Przetwory z cukinii - przepisy

| 21.08.2015, aktualizacja: 26.08.2015 | 0

Dlaczego warto jeść cukinię? Zobacz przepisy na przetwory z cukinii.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Kiedy w Polsce jest sezon na cukinię?

W Polsce cukinię można kupić na rynku warzywnym w okresie lipiec – wrzesień. Ale w sklepach to warzywo dostępne jest również poza sezonem i odmiany hiszpańskie też świetnie nadają się na przetwory.

Polecamy: Domowe przetwory krok po kroku
 

Przepisy na przetwory z cukinii:

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?