Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Przetwory z dyni - przepisy

| 19.08.2015, aktualizacja: 21.08.2015 | 0

Dlaczego warto jeść dynię? Zobacz przepisy na przetwory z dyni.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść dynię?

W swoim składzie dynia zawiera karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kuszący kolor, co sprawia, że korzystnie wpływa na koloryt skóry. Właśnie dzięki zawartości karotenu często jest porównywana z marchewką. Plusem dyni jest to, że w przeciwieństwie do marchwi nie kumuluje szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych (takich jak azotany) czy metali ciężkich (m.in. ołów). Idealnie więc nadaje się jako produkt na pierwsze zupki i deserki dla niemowląt. Betakaroten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem lepszego owocu na jesienno-zimowy okres.
Miąższ dyni zawiera też wiele cennych witamin takich jak : witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B (głównie B1 i B2) oraz jedne z najważniejszych pierwiastków budulcowych jak wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź. W swoim składzie dynia zawiera również pektyny, które łagodnie oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie oraz niezbędne kwasy organiczne.
Odmiana dyni dobra na przetwory to: figolistna i hokkaido.

Kiedy w Polsce jest sezon na dynię?

W Polsce dynia dojrzewa w okresie wrzesień - listopad.
 

Przepisy na przetwory z dyni:

Polecamy: Domowe przetwory krok po kroku
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?