Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Przetwory z pomidorów - przepisy

| 26.08.2015, aktualizacja: 26.08.2015 | 0

Dlaczego warto jeść pomidory? Zobacz przepisy na przeciery pomidorowe. Zimą będą świetną bazą do zup i sosów dla maluszków.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są bogate w potas, co bardzo korzystnie wpływa na prace serca i obniża ciśnienie krwi. Naturalny czerwony barwnik pomidorów, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest  go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom? Pomidory mają działanie antynowotworowe. Dzięki dużej zawartości witaminy C (pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na te witaminę) warzywo to wpływa na odporność.  Pomidory regulują również pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Dzięki zawartości bromu korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Polecamy: Jak zrobić konfiturę, dżem, marmoladę?

Kiedy w Polsce jest sezon na pomidory?

W Polsce dostępne są cały rok. Jednak te zakupione w lecie mają lepszy smak i skład. Zatem warto zrobić z nich przetwory. Pomidory nawet w przetworach zachowują wiele swoich cennych właściwości. A zachowane w słoikach przeciery doskonale nadają się zimą do zup i sosów dla dzieci.

Przepisy na przetwory z pomidorów


separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?