Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Przetwory z rabarbaru - przepisy

| 11.08.2015, aktualizacja: 11.08.2015 | 0

Dlaczego warto jeść rabarbar? Zobacz przepisy na przetwory z rabarbaru.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
fot. Fotolia.pl

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Rabarbar - inaczej rzewień - dostarcza dużo sodu, magnezu, beta-karotenu. Jest niskokaloryczny. Ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.  Rabarbar świetnie nadaje się na kompot, ponieważ jest bardzo orzeźwiający i gasi pragnienie. W konfiturach bardzo dobrze komponuje się z truskawkami. Rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy na zimę.

Czytaj też: Czy karmiąca mama może je rabarbar?

Kiedy w Polsce jest sezon na rabarbar?

Sezon na rabarbar trwa u nas bardzo krótko. Zaczyna się w maju, na straganach warzywnych można go jeszcze kupić w czerwcu (w lipcu też jest dostępny, ale jest już za stary, wówczas jest bardziej cierpki w smaku i zawiera duże ilości kwasu szczawiowego).
 

Przepisy na przetwory z rabarbaru:

 
 Polecamy:  5 zasad jak przygotować domowe przetwory
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?