Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przyprawy dla niemowlaka

| 29.02.2012, aktualizacja: 13.02.2015 | 3
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(2)
mama, kuchnia, niemowlę, rozszerzanie diety  niemowlaka
fot. Panthermedia
Nie wszystkie przyprawy nadają się dla dziecka. Sprawdź, jak i czym przyprawiać, by zupka czy deser dla niemowlaka były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Pieprz, papryka, sól, chrzan, kminek, imbir, gałka muszkatołowa, anyżek, goździki, liście laurowe... Lista przypraw jest naprawdę imponująca. Posiłki dla niemowlaka mogą być zatem pełne aromatów. Pamiętaj tylko o kilku zasadach.

Uważaj na sól

Dziecko potrzebuje około trzech miligramów chlorku sodu (czyli soli) na każdy kilogram ciała. A że ten pierwiastek jest w rozmaitych produktach: chlebie, serze żółtym, maśle, wędlinach itd., na ogół dziecko i tak dostaje go więcej niż powinno. Do dań dla niemowląt w ogóle nie powinno się dodawać soli. A starszemu dziecku potrawy doprawiaj dosłownie szczyptą.

Postaw na naturę

To prawda, że przyprawy dodają smaku, ale czasem także go tłumią. Nie wierzysz? Usmaż na maśle jajecznicę i nie dodawaj do niej niczego. Prawda, że jest pyszna i delikatna? Pamiętaj, że dla niemowlaka każdy smak to nowość. Marchewka jest słodkawa, pomidory lekko kwaskowate, jabłuszka słodkie...

Dodawaj zioła

Po pierwsze: pietruszka – zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Po drugie: koper – jest znany ze swoich właściwości wiatropędnych. Z kolei bazylia zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Inne zdrowe ziołowe przyprawy to m.in. majeranek (pomaga w trawieniu) i tymianek (ma działanie bakteriobójcze). Wszystkimi tymi ziołami warto doprawiać sałatki, zupy, mięsa.

Wypróbuj czosnek

Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Można go dodawać do twarożku albo oliwy, którą polewamy sałatę, do mięsa i warzyw. Roczniakowi lepiej podawać go w potrawach gotowanych – co prawda traci wówczas część cennych substancji, ale jego smak jest łagodniejszy. Polecamy także cebulę i szczypior.

Dosładzaj zdrowo

Nie, nie namawiamy cię na dodawanie cukru. Ale taki np. miód... Ma właściwości antyseptyczne – zawiera enzymy, które utrudniają życie drobnoustrojom. Dzieci mogą też poznać słodkawy smak cynamonu. Poprawia trawienie, zwiększa apetyt, działa przeciwbiegunkowo. Można go dodawać do ryżu, jabłek, deserów, ciasta, a także mięsa (np. do indyka czy kurczaka).

Tych przypraw lepiej nie podawać dziecku:

  1. Mieszanki. „Do grilla”, „Do kurczaka”, „Do ryb” itd. Zawierają mnóstwo soli oraz często wzmacniacze smaku, głównie glutaminian sodu, który w nadmiarze szkodzi.
  2. Kostki rosołowe. Zawierają mnóstwo soli, tłuszczu i „chemii”.
  3. Ocet. Drażni przewód pokarmowy.
  4. Maggi. Zawiera glutaminian sodu, sztuczne aromaty i często także ocet.

Polecamy: 20 przepisów na zupki dla niemowlaka - do druku
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (3)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?