Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Przyprawy w diecie dziecka

| 18.08.2010, aktualizacja: 18.08.2010 | 0

Mdłe? Ależ takie nie mogą być dania dla maluszka. Bo przyprawy nie tylko poprawiają smak, ale też apetyt, trawienie i odporność! Pod warunkiem że są naturalne.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(3)
przyprawy, kuchnia
fot. Panthermedia
Czy wiesz, że jeśli do gotowanej zupki czy jarzynki dodasz nawet odrobinę zielonej pietruszki i koperku, to dziecko łatwiej przyswoi zawarte w warzywach składniki mineralne? Przyprawy ułatwiają ich wchłanianie. Jest mnóstwo ziół, które warto maluchowi podawać, wiele z nich już w okresie niemowlęcym.

Ostre to zdrowe
– Rumianek, melisa, szałwia, imbir działają przeciwzapalnie; gorzkie przyprawy poprawiają trawienie, zwiększając wydzielanie kwasów żołądkowych – mówi prof. Iwona Wawer, która na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym zajmuje się farmacją i o ziołach wie wszystko.
Ostre przyprawy, jak czosnek, kurkuma (curry), papryka, chili, dobrze działają na układ odpornościowy.
– Powodują przekrwienie błony śluzowej, a to sprzyja lepszemu wchłanianiu substancji odżywczych – dodaje pani profesor. – Nawet małe dawki tych ostrych przypraw działają korzystnie, bo „trenują” układ odpornościowy. Mobilizują go do walki z wirusami i bakteriami. Poprawiają też apetyt. Podobnie jak odrobina musztardy dodana do pieczonego mięsa (zawarta w niej gorczyca działa przeciwzapalnie) czy keczupu. Warto pamiętać, że dostarcza on też likopenu, który działa przeciwnowotworowo. W keczupie czy przecierze pomidorowym jest go kilka razy więcej niż w samych pomidorach.

Uczulają czy nie
Trzeba uważać: każde zioło może spowodować reakcję uczuleniową. Dlatego gdy podajesz je dziecku pierwszy raz, to lepiej w małej ilości. I zwróć uwagę, czy w ciągu dwóch czy trzech dni od ich podania nie pojawi się ból brzuszka lub wysypka. Na szczęście zdarza się to naprawdę rzadko. A więc: nie bój się przyprawiać!

Nie dosalaj
Uwaga! Zrezygnuj z dodawania soli, gotowych kostek rosołowych czy gotowych mieszanek typu jarzynki. Sól obciąża nerki, słabo jeszcze pracujące, a w dużych ilościach sprzyja pojawieniu się w dorosłości nadciśnienia. Kostki rosołowe i gotowe mieszanki przypraw zwykle zawierają glutaminian sodu, który może powodować bóle brzucha.

Dodaj szczyptę
Już taka ilość przypraw wystarczy, by poprawić trawienie. Nie trzeba też ich garści, by miały lecznicze właściwości.

Koperek
(po 6. miesiącu)
Ma działanie wiatropędne, pomaga przy bólach żołądka i kłopotach z trawieniem. Jest bogatym źródłem witaminy C.
→ Do potraw z warzyw i mięsa, surówek, sałatek, zup.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?