Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pulpeciki przemytnika

Dla dziecka od 3. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Pulpety z mięsa mielonego z warzywami
fot. Anna/ konkurs

Pulpeciki przemytnika - składniki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki,
  • jajko,
  • mała marchewka,
  • pół małej pietruszki,
  • pół małej cebuli,
  • kawałek liścia kapusty,
  • łyżka płatków owsianych błyskawicznych,
  • mąka pszenna,
  • przyprawy,
  • mleko

Pulpeciki przemytnika - sposób przygotowania

Warzywa umyj i obierz, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, cebulę i kapustę drobno pokrój, dodaj do mięsa. Wbij jajko, dodaj płatki owsiane i odrobinę soli. Wymieszaj, formuj niewielkie pulpeciki, obtaczaj je w mące i szybko obsmaż na gorącym oleju (aby zamknąć w środku aromat, ale nie dopuścić do nasiąknięcia tłuszczem). Prosto z patelni przekładaj do rondelka z gotującą się wodą z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka - wg uznania), gotuj do 30 minut. Wyjmij pulpeciki, sos zagęść mlekiem z mąką. Podawaj z kaszą i surówką. 

Przepis nadesłany przez Annę na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Kuchnia Przyjaciółki".

Sprawdź inne przepisy na pulpety


źródło: Anna
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?