Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pulpeciki z sosem śliwkowym i ryżem

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(8)
separator
pulpety, pulpeciki, ryż, sos, śliwki, mięso
fot. JJAVA - Fotolia.com

Pulpeciki z sosem śliwkowym i ryżem - składniki

  • 80 g zmielonego schabu wieprzowego,
  • jajko przepiórcze,
  • łyżeczka kaszki kukurydzianej,
  • szklanka wody,
  • 2 duże mrożone śliwki bez pestek,
  • mały kawałek pora (zielonej części),
  • 2 łyżki ryżu.

Pulpeciki z sosem śliwkowym i ryżem - sposób przygotowania

Mielone mięso dokładnie wymieszaj z jajkiem przepiórczym i kaszką kukurydzianą. Uformuj nieduże, podłużne pulpeciki. Włóż je do rondelka, zalej wrzątkiem i duś około 15 minut na wolnym ogniu. Pora pokrój w cieniutkie, ale drobne paseczki i wsyp go do pulpecików razem z pokrojonymi i obranymi śliwkami (wcześniej możesz je lekko rozmrozić). Duś jeszcze około 10 minut, aby wszystkie składniki były miękkie. Na koniec dodaj masło i wymieszaj. Ryż ugotuj tak, aby był bardzo miękki. Podawaj go razem z pulpecikami polanymi sosem śliwkowym.

Porcja: 2 pulpeciki z ryżem i sosem.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?