Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pulpeciki ze złocistą brukselką

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 25 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
przepisy
fot. BBS Studio

Pulpeciki ze złocistą brukselką - składniki

  • kawałek piersi z indyka (200 g),
  • małe jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • niepełna łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • szklanka wywaru jarzynowego,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżeczki masła,
  • ewentualnie 3 łyżki mleka (może być modyfikowane),
  • 6 małych brukselek.

Pulpeciki ze złocistą brukselką - sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso drobno posiekaj (lub zmiel). Przełóż do miski, dodaj jajko (skorupkę umyj i sparz), łyżkę tartej bułki i natkę. Dokładnie wymieszaj. Rękami lub łyżeczką uformuj małe płaskie pulpeciki. Wkładaj je do wrzącego wywaru jarzynowego, gotuj ok. 20 minut. Jeśli płynu będzie za mało, możesz w razie potrzeby dolać wody. Przebrane i umyte brukselki wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut, odcedź. Na patelni roztop łyżeczkę masła (uważaj, żeby się nie zrumieniło!). Polej nim wyłożone na talerz, pokrojone w ćwiartki brukselki. Obrane i umyte ziemniaki ugotuj. Przeciśnij je przez praskę, dodaj łyżeczkę masła, ewentualnie także mleko, dobrze wymieszaj i od razu podawaj.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?