Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pulpety z warzywami

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
pulpety, kotlety, warzywa, kuchnia, jedzenie, potrawa
fot. Fotolia

Pulpety z warzywami - składniki

  • 0,5 kg chudego mięsa wieprzowego od szynki lub z łopatki,
  • jajko,
  • czerstwa bułka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • paczka „Włoszczyzny krojonej w paski”,
  • 2 łyżki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz.

Pulpety z warzywami - sposób przygotowania

Wieprzowinę opłucz, pokrój w kawałki i zmiel. Bułkę namocz w przegotowanej wodzie, a potem odciśnij. Pęczek zielonej pietruszki opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do zmielonego mięsa dodaj bułkę, jajo, pietruszkę, odrobinę pieprzu, wymieszaj. Z masy mięsnej uformuj podłużne klopsiki. Obtocz je w mące. W rondlu rozgrzej olej lub oliwę, włóż delikatnie klopsiki i lekko je zrumień. Dodaj szklankę przegotowanej wody i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.  Dodaj mrożoną włoszczyznę i gotuj jeszcze przez 10 minut od zagotowania. Pod koniec dodaj śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą ugotowaną na sypko.
Porcja dla dziecka: klopsik, 2 łyżki warzyw, ziemniak albo łyżka kaszy lub ryżu.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?