Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Puszysta pianka owocowa

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 8–10 porcji:
- 50 dag wiśni 
- 6 połówek brzoskwiń z puszki lub kompotu 
- 10 dag cukru 
- 0,25 l kremówki 
- 2 łyżki żelatyny 
- 1 łyżka cukru waniliowego 
- laska cynamonu 
- skórka z cytryny 
- wiśnie koktajlowe

Sposób wykonania:
1. Wiśnie umyj, osącz i wydryluj. Włóż do rondelka i lekko rozgnieć łyżką (jeśli używasz wiśni mrożonych wsyp je do rondelka bez rozmrażania). Wsyp cukier, dodaj laskę cynamonu, paseczek skórki z cytryny i zagotuj. Odstaw z ognia. Cynamon usuń, a wiśnie zmiksuj.
2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej zalewy z brzoskwiń lub kompotu. Dodaj do zmiksowanych wiśni i starannie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
3. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Dodaj do masy wiśniowej i starannie wymieszaj.
4. Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Połówki brzoskwiń pokrój na cząstki i ułóż rzędem na dnie foremki. Zalej masą wiśniową.  Odstaw do lodówki na kilka godzin do zastudzenia. 5Gotową piankę wyłóż na talerz. Zdejmij folię spożywczą. Udekoruj wisienkami koktajlowymi.

Nasza rada:
Pianka doskonale smakuje polana sosem waniliowym.

Przygotowanie: 30 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?