Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Puszysty sernik z bezą

Dla dziecka od 2. roku życia

do 180 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator

Puszysty sernik z bezą - składniki

ciasto:
  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
ser:
  • 1 kg sera białego trzy razy mielonego (może być gotowy z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • garść kaszy manny

Puszysty sernik z bezą - sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Ciasto wstaw na około 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, aby spód delikatnie się podpiekł.
Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na około 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze przez ok 15 min.

Zobacz inne przepisy na sernik dla dziecka

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłane przez Doprawione fantazją.


źródło: Doprawione fantazją
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

j_ulka33
j_ulka33 | 2016-02-22 14:33 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Dziś zrobiłam serniczek i faktycznie jest puszysty, aż się zastanawiam czy jest wystarczająco upieczony ;-) Miałam problem z ciastem bo za bardzo się kruszyło kiedy chciałam go przenieść na blachę! Korzystałam z gotowej masy sernikowej i chyba następnym razem spróbuję sama zmielić ser żeby był bardziej wyczuwalny. Zobaczymy co mąż powie ;-)

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?