Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pyszności na koniec lata

| 05.09.2011, aktualizacja: 05.09.2011 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
TDZ_na_wrzesień_201112.jpg
fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Maria Szkop
Za nami już sezon na świeże truskawki, czereśnie czy wiśnie, ale są jeszcze przecież inne owocowe pyszności.
Możemy wciąż delektować się jeżynami czy późnymi malinami, nie brakuje również śliwek, gruszek czy jabłek. Te ostatnie można jeść aż do wiosny. Warto zatem podawać je dzieciom na co dzień. Jabłka to pierwsze owoce pojawiające się w niemowlęcej diecie. Można podawać je starte na drobnej tarce, gotowane, w postaci soków, kompotów, a także zupek. Są bogate w witaminy, bioflawonoidy, pektyny, posiadające właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego i odtruwające organizm.

Omlet z musem śliwkowym (od 1 roku)
Składniki:
- jajko
- łyżeczka masła
- 6 węgierek
Wykonanie:
Śliwki umyj i wyjmij pestki. Uduś w garnuszku w odrobinie wody. Zdejmij z kuchni, ostudź i jeśli skórki są twarde, przetrzyj przez sitko. Jajko umyj. Oddziel żółtko od białka. Białko ubij na sztywną pianę. Wymieszaj je z żółtkiem i wlej na dość ciepłą małą patelnię posmarowaną masłem. Gdy omlet się zetnie od spodu, delikatnie przewróć go na drugą stronę. Zdejmij go z patelni za pomocą łopatki. Uduszone śliwki wyłóż na omlet i złóż go na pół.

Smaczna zupka deserowa (od 9 miesięcy)
Składniki:

- duże soczyste jabłko
- pietruszka
- pół żółtka
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki masła
Wykonanie:

Jabłko i pietruszkę umyj, obierz, z jabłka wykrój gniazdo nasienne. Pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cynamonu. Zmiksuj. Dodaj masło i wymieszaj. Posyp ugotowanym i pokruszonym żółtkiem.







Pieczone jabłko (od 2 roku)
Składniki:
- jabłko deserowe
- kilka rodzynek (najlepiej eko)
- łyżeczka miodu
Wykonanie:
Jabłka umyj, zetnij czubek z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne. Do otworu w jabłku włóż trochę miodu i wsyp kilka rodzynek. Przykryj kapturkami ze ściętych części jabłka. Piecz w naczyniu żaroodpornym około pół godziny (czas zależy od gatunku jabłek).









Gruszkowa pyszność (od 3 roku)
Składniki:
- 1 kg gruszek
- 3 daktyle
- 3 figi
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta imbiru
- łyżeczka soku z cytryny
- kawałeczek laski wanilii
Wykonanie:
Figi i daktyle (bezsiarkowe, najlepiej ekologiczne) umyj, drobno pokrój. Dodaj cynamon, imbir, wanilię, goździki. Zalej szklanką wody i gotuj powoli, aż zawrze. Dodaj obrane ćwiartki gruszek i gotuj ok. 15 minut, dodając sok z cytryny. Wsyp płatki migdałów i gotuj jeszcze chwilę. Podawaj na ciepło. Resztę deserku możesz zawekować.
Zadanie dla dziecka: Pozwól maluchowi pokroić gruszki na kawałki za pomocą plastikowego nożyka. Pod twoim nadzorem dziecko może też dosypywać przyprawy. Zachęć, by wcześniej je powąchało.


Konsultacja: Anna Kłosińska, fizjolog żywienia, pracuje w Activum Medicum – Instytucie Medycyny Naturalnej, autorka książek: „Zdrowa kuchnia dla dziecka”, „Dobra dieta dla małych i dużych dzieci”, „Przepisy Tosi i Franka, czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat”.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?