Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pyszny deser lodowy

| 25.01.2012, aktualizacja: 25.01.2012 | 0

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 sztuki:
- 30 dag  dojrzałych truskawek 
- 3–4 łyżki cukru 
- 1 szklanka śmietanki kremówki 
- kilka małych listków mięty lub bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, osącz i oderwij szypułki. Zmiksuj truskawki z cukrem  i wstaw na godzinę do lodówki.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na krem. Delikatnie wymieszaj ze zmiksowanymi schłodzonymi truskawkami.
3. Przygotuj cztery niewielkie (tej samej wielkości) pojemniczki. Możesz wykorzystać kubeczaki po jogurtach. Masę truskawkowo-śmietankową wyłóż do przygotowanych pojemniczków. W każdą porcję wetknij patyczek do lodów.
4. Tak przygotowane lody wstaw na 4–6 godzin do zamrażalnika. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami mięty lub bazylii.

Nasza rada:
Poza sezonem do tego deseru użyj ulubionych, mrożonych owoców.

Przygotowanie: 20 min
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?