Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pyszny domowy twarożek dla dzieci

Dla dziecka od 11. miesiąca życia

do 15 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
kuchnia, twarożek, rzodkiewka

Pyszny domowy twarożek dla dzieci - składniki

  • 1,5 szklanki mleka (2 lub 3,2% tłuszczu),
  • 1 łyżka śmietany (18–24% tłuszczu).

Pyszny domowy twarożek dla dzieci - sposób przygotowania

Mleko przegotuj i ostudź. Zakwaś je łyżką śmietany, albo kilkoma łyżkami kwaszonego mleka i pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin. Po ukwaszeniu usuń z mleka warstwę tłuszczu. Lekko ogrzej je w naczyniu z gorącą wodą (w tzw. łaźni wodnej – naczynie z mlekiem wstawiamy do większego z gorącą wodą). Ścięty sernik odcedź na sitku lub na podwójnej gazie. Twarożek powinien być delikatny, miękki, łatwo rozcierać się na talerzyku. Podawaj go z owocami, biszkoptem, deserami z owoców przeznaczonymi dla niemowląt i małych dzieci (mogą być ze słoiczka).
1 porcja dla malucha: 40–50 g
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?