Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Pytania o zdrowe ząbki

| 21.05.2010, aktualizacja: 03.01.2014 | 1
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
ząbkowanie niemowlaka
fot. Fotolia
Używanie szczoteczki i pasty to podstawa. Ale równie ważne są dieta i sposób karmienia malucha. Marzysz, by miał mleczaki jak perełki, zadbaj o to jak najwcześniej!
To, jakie maluch będzie miał zęby, rozstrzyga się... jeszcze przed jego urodzeniem. Zawiązki zębów mlecznych tworzą się bowiem, począwszy od siódmego tygodnia życia płodowego. Gdy dziecko jest już na świecie, dbanie o zdrowe ząbki i dobry zgryz powinno być codziennym nawykiem. Podpowiadamy, jak to robić.

Jak karmienie piersią wpływa na zgryz?
Gdy malec ssie pierś, wkłada w to wiele wysiłku, ćwiczy dolną szczękę (żuchwę), język, kształtuje podniebienie – aktywnych jest wówczas kilkadziesiąt mięśni! Z podawaniem piersi nie należy jednak przesadzać. Jeśli malec ssie jeszcze po drugim roku życia, żuchwa może zbytnio wysuwać się do przodu, a górne ząbki ustawiać nieprawidłowo.

Jaki smoczek jest najlepszy?
Taki, który kształtem przypomina sutek. Musi mieć kilka małych otworków, by mleko nie leciało zbyt szybko. Tak jak ssania piersi, ssania butelki nie trzeba niepotrzebnie przedłużać. Powyżej roku dziecko może już pić tylko z kubeczka. Odzwyczajanie od ssania sprzyja nauce żucia – niezbędnej dla ukształtowania się dobrego zgryzu.

Kiedy podawać jedzenie wymagające żucia?
Można zacząć od chrupek kukurydzianych lub ryżowych (od 8. miesiąca), herbatniczków dla niemowląt i kawałków pieczywa (od 10. miesiąca). Gotowane jarzyny: różyczki kalafiora, słupki kalarepki lub marchewki (od 9–10. miesiąca) powinny być na tyle miękkie, by malec nie mógł się nimi zakrztusić, ale jednak musiał je gryźć.

Dlaczego to takie ważne?
Niemowlęta, które jedzą pokarmy stałe, mają mniej problemów z prawidłowym ustawieniem szczęk, a więc ze zgryzem. Jeżeli górne ząbki nieprawidłowo stykają się z dolnymi lub w ogóle nie dochodzą do dolnych, dziecko ma kłopoty z gryzieniem. Niektóre części szczęki dolnej i górnej są wtedy zbyt obciążone, a inne nie pracują. Nieprawidłowo ustawione ząbki trudniej umyć, szybciej się psują.

Od czego zależy odporność zębów na próchnicę?
Od jakości szkliwa, które je osłania. To najtwardsza tkanka w organizmie. Aby szkliwo było odporne na działanie kwasów (które powstają w jamie ustnej), przede wszystkim potrzebny jest wapń. Powinien pochodzić z diety, bo wtedy jest najlepiej przyswajalny. Najwięcej jest go w mleku. W pierwszych miesiącach wystarcza pokarm mamy lub mleko modyfikowane. Pod koniec pierwszego roku – również przetwory mleczne: jogurt, kefir, mleko kwaśne, maślanka, sery.

Podobno mocne zęby się dziedziczy?
Prawda – to, czy szkliwo będzie mocne, czy słabe, zależy również od czynników genetycznych. Jednak właściwa dieta i zachowanie higieny odgrywa nie mniej ważną rolę.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Wiki
Wiki | 2014-09-25 20:42 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Mamy już dolne jedynki, niestety nie obyło się bez gorączki, kiedy obudził się w nocy na jedzenie, był rozpalony, od razu podałam milifen - ibuprofen w syropku, po pół godzinie było już lepiej 37,5 st, a rano pojawiły się dwie białe kreseczki.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?