Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Czy karmiąca mama może jeść rabarbar?

| 30.06.2015, aktualizacja: 02.07.2015 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Rabarbar
fot. Fotolia
Kiedyś uważano, że jest smaczny, ale nie ma wielkich wartości. Badania pokazały, że rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Ale jest też w nim kwas szczawiowy. Czy rabarbar można jeść w czasie laktacji?
Rabarbar to właściwie warzywo, choć niektórzy ze względu na słodki smak i zastosowanie (do deserów, kompotów) uznają go za owoc. Rabarbar ma charakterystyczny, kwaskowaty, cierpki smak, a kolor różowy, czerwony lub zielony. Im czerwieńszy jest rabarbar, tym słodszy ma smak.

Co w rabarbarze wartościowego

Rabarbar nie ma wielu wartości odżywczych. Jest w nim co prawda trochę witamin (C oraz z grupy B), a także żelaza, wapnia, magnezu, jednak najwięcej znajduje się ich w młodym rabarbarze. Gdy robi się starszy (praktycznie od lipca), witamin jest mniej, za to coraz więcej w rabarbarze kwasów organicznych, w tym szczawiowego. Dlatego rabarbar powinno się jeść wyłącznie młody (od kwietnia do czerwca). W  późniejszych miesiącach zawartość kwasu szczawiowego jest coraz wyższa, co przy częstym spożywaniu mogłoby spowodować pojawienie się kamieni nerkowych lub nawet doprowadzić do chorób nerek. Zjadany w dużych ilościach może też doprowadzić do wypłukania wapnia z organizmu.
Bogactwem rabarbaru jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, antyalergiczne i wspomagające układ krążenia.

Czy karmiąca mama może jeść rabarbar

Tak, ale tylko wiosną. Z rabarbaru można zrobić bardzo dobry kompot, kisiel, galaretke, ciasto, placuszki. Rabarbar może być też dodatkiem do mięsa lub ryby.

Wróć do talerza
Czytaj też: Przepisy na rogaliki i ciasto z rabarbarem
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?